Kat

Aanschaf

Het is meestal geen probleem om aan een kat(je) te komen. In de asielen is er een ruime keus of als er ergens bij u in de buurt een nestje geboren wordt kunt u zich daar melden.
Als u op zoek bent naar een raskatje kunt u via een kattenvereniging of ras club vaak wel aan zo’n kitten komen of direct via een fokker (bijvoorbeeld met behulp van het internet).
Het is verstandig om van te voren te bedenken wat voor soort kitten/kat u wilt en of u niet moet overwegen er 2 te nemen, bijvoorbeeld als u veel van huis bent.
Wij adviseren uw kitten/kat te laten chippen en registreren bij een database om zo, als uw huisdier onverhoopt zou weglopen of ontsnappen er een goede kans is om hem of haar weer terug te vinden.
Ook is het goed het afsluiten van een huisdierenziektekostenverzekering te overwegen om zo hoge kosten bij ongeval of ziekte te voorkomen.

Voeding

Ook bij katten, zoals bij de hond, is er voeding voor de verschillende leeftijdsfases van het huisdier.
De eerste maanden is het verstandig om het kitten kittenvoeding te geven. Vanaf een maand of 6 kan er geleidelijk overgeschakeld worden naar volwassen voer.
Het is aan te bevelen om uw kat vnl. brokjes te geven . Dit is voor het gebit beter dan wanneer er vnl. zacht voer gegeven wordt. De brokjes zouden niet al te klein moeten zijn om 0
Wij hebben op de praktijk ook voedingen die er speciaal zorg voor dragen dat de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dat gebeurt ook door de grootte en de structuur van de brokjes.
Naast zorg dragen voor een gezond gebit , kan de voeding ook een bijdrage leveren aan het voorkomen of oplossen van overgewicht bij uw huisdier. Er zijn diverse dieetvoeders in ons assortiment die met behulp van een uitgekiende samenstelling daarvoor kunnen zorgen.
Net zoals bij mensen kan overgewicht een belangrijke factor zijn bij de kans op het ontwikkelen van bepaalde ziektes en afwijkingen.
Voor informatie hierover en advies kunt u ons telefonisch en in de praktijk bereiken.

Gebit

Een regelmatig voorkomend probleem bij onze huiskatten is gebitsafwijkingen.
Dat kan variëren van tandplaque en tandsteen, ontstoken tandvlees en allerlei afwijkingen aan de gebitselementen zelf.
Tandplaque is voor een deel te voorkomen door regelmatig kauwstaafjes e.d. te geven en speciale voeding die zo gefabriceerd is dat de aanslag van de tanden afgeschraapt wordt. Dergelijke voeding kunt u bij ons verkrijgen.
Indien er al sprake is van tandsteen kunnen we dat weer verwijderen. Een dergelijke behandeling dient wel onder narcose plaats te vinden. Ook kunnen we evt. afwijkende/loszittende kiezen/tanden verwijderen of behandelen.

Naast de directe gevolgen van ontstoken tandvlees of aangetaste elementen, kunnen bacteriën die daarbij een rol spelen ook in de bloedsomloop komen en in andere organen voor problemen zorgen.

Vaccinatie

Er zijn enkele ziektes die bij katten kunnen voorkomen en waar tegen we kunnen vaccineren.
De twee meest bekende zijn kattenziekte en niesziekte.Kattenziekte is een infectie met een virus dat verwant is aan het Parvo virus bij de hond en kan zorgen voor een ernstige maagdarmaandoening (braken/diarree) met o.a. ook kans op uitdrogen. Als kitten dient er 2 x met ongeveer 3 weken tussentijd gevaccineerd te worden en daarna 1 x per 3 jaar herhaald te worden.Niesziekte is een complexe ziekte van m.n. de luchtwegen waarbij veel factoren een rol spelen. Belangrijk daarbij zijn 2 virussen. Ook hiertegen is het mogelijk uw kat te vaccineren. Het betreft een jaarlijkse vaccinatie. Als uw huisdier onverhoopt toch een aandoening van de (voorste) luchtwegen krijgt is het desalniettemin verstandig om deze door uw dierenarts te laten behandelen. Zo bestaat er ook minder kans op het chronisch worden van aandoeningen.

Als u uw kat mee naar het buitenland wilt nemen, is 1 van de eisen dat het dier tegen Rabies (hondsdolheid) ingeënt moet zijn. Voor overige eisen omtrent reizen naar het buitenland met uw huisdier willen we u verwijzen naar de website: www.licg.nl. Voorafgaande aan de vaccinatie in onze kliniek vindt er een algemene gezondheidscheck van uw huisdier plaats door de dierenarts.

Voor verdere informatie omtrent deze of andere vaccinaties kunt u zich wenden tot onze praktijk.

Ontworming

Katten kunnen geïnfecteerd worden verschillende soorten wormen. Spoelwormen, lintwormen, incidenteel longworm en eencelligen.Spoelwormen komen m.n. in de darm voor en kunnen dan leiden tot maagdarmklachten. Tijdens hun trektocht door het lichaam passeren ze ook lever en longen en kunnen aldaar ook leiden tot ziekteverschijnselen.
Lintwormen leven in de darm van de kat. Soms is het mogelijk om lintworm te ontdekken in de ontlasting of rond de anus. De losse segmentjes van de lintworm zien er uit als rijstkorreltjes. De meest voorkomende lintworm wordt overgebracht door vlooien. Een goede vlooienbestrijding is derhalve belangrijk bij het bestrijden en voorkomen van lintwormbesmetting.Giardia en coccidiose zijn eencellige parasieten die af en toe klachten kunnen veroorzaken bij uw huisdier

Vlooien

Vlooien zijn de meeste bekende uitwendige parasieten waarmee uw kat geconfronteerd kan worden. Vlooien zijn zeer vruchtbaar en kunnen zich snel vermenigvuldigen. Dat kan zelfs leiden tot vlooienplagen , waarbij ook mensen gebeten kunnen worden.Bij dat kat zelf kunnen vlooien leiden tot jeuk en bij heftige infecties, zelfs tot bloedarmoede. Een bekend probleem is dat katten ook allergisch kunnen worden voor vlooien, waarbij een vlooienbeet meer en langduriger jeuk tot gevolg heeft. De kat kan zich daardoor zelf beschadigingen voor veel bijten en likken aan eigen huid en vacht.

Het is verstandig om alle huisdieren in een gezin preventief te behandelen tegen de vlooien.
U kunt daarbij kiezen voor druppels op de huid, tabletten en halsbanden. Er zijn grote verschillen in effectiviteit van vlooienbestrijdingsmiddelen. Daarnaast kan het ook nodig zijn om ook de vlooien in het huis te bestrijden , bijvoorbeeld met behulp van omgevingssprays.
Voor advies kunt u zich wenden tot onze praktijk