Hond

Aanschaf

Voordat u tot de aanschaf van een hond overgaat is het nuttig om over een aantal zaken na te denken:

Wat verwacht ik van de hond ? U kunt daarbij denken aan zaken als : Wil of kan ik veel en / of lange wandelingen maken. Kan de hond samen met andere huisdieren in hetzelfde huis leven. Moet de hond delen van de dag alleen thuis blijven.
De ene hond is beter geschikt voor veel beweging dat de andere.
Bepaalde rassen hebben juist ook veel uitdaging nodig.
Wat is het budget dat u kunt besteden aan de hond?
Daarbij gaat het niet alleen om de aanschafprijs maar ook om de voeding, allerlei verzorgingsartikelen en eventueel kosten van een pension in de vakantie.
Ook de zorg door de dierenarts valt daaronder met zaken als vaccinaties, regelmatige ontworming, sterilisatie of castratie.
Als het dier ziek mocht worden kunnen daar nog kosten van onderzoek, behandeling en medicijnen bijkomen.
Tegenwoordig zijn er echter ook ziektekostenverzekeringen voor huisdieren. Het is zeker het overwegen waard of het afsluiten van zo’n verzekering niet een goede stap is. Onvoorziene kosten bij ziekte of zelfs een ongeval van uw hond worden zo gedekt (afhankelijk van pakketkeuze).

Voeding

Vroeger aten veel honden met de pot mee. Aardappels, groenten, jus en een stuk vlees. Gelukkig eten honden heden ten dage kant en klare hondenvoeding. Die voeding is compleet en bevat de benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen.
Maar de ene complete voeding is de andere niet. Honden vertonen enorme variatie in bouw.(bijvoorbeeld het verschil tussen een chihuahua en een Duitse dog). Een goede voeding voor een kleine hond zal daardoor anders van samenstelling moeten zijn dan een voeding voor een zeer grote hond.
Steeds meer merken zorgen ook verschillende soorten voedingen voor dergelijke dieren, naast ook voeding voor pups, senioren e.d..
We verkopen o.a. ook voeding die zo gefabriceerd is dat het zorg voor onderhoud van het gebit en het voorkomen van tandplaque en tandsteen en voeding die samengesteld is om de gewrichten in goede conditie te houden.

Voor advies kunt u zich tot onze praktijk wenden.

Gebitsverzorging

1 van de meest voorkomende problemen waarmee we in de praktijk te maken hebben zijn gebitsproblemen. Bij onze huisdieren ontstaan deze vrij snel en op redelijk jonge leeftijd.
Het is verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met de preventie.
Jong geleerd, oud gedaan is een motto dat goed op tandenpoetsen van toepassing is. U kunt daarmee veel problemen voorkomen.

Ook kauwkluifjes en botjes kunnen helpen in het voorkomen van gebitsproblemen.
Tegenwoordig zijn er van diverse merken ook brokjes (die door structuur en hardheid) bijdragen aan een gezond gebit en tandvlees.

Als er wel gebitsproblemen ontstaan kunt u dat merken aan de hond doordat deze een onaangename ademgeur krijgt, moeite met kauwen en bijten heeft of een minder reukvermogen heeft.

De vorming van tandplak is vaak het eerste teken van tandproblematiek. Tandplak is een geelwitte aanslag op de tanden. Deze bestaat o.a. uit voedingsresten en bacteriën . Deze kan leiden tot vorming van het harde tandsteen en aanleiding geven tot ontsteking van het tandvlees en daarmee risico op aantasting van tanden en kiezen. Ook kunnen bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden en diverse organen aantasten.
.
We kunnen op de praktijk het tandsteen verwijderen en andere gebitsproblemen oplossen maar daarna is het een kwestie van preventieve maatregelen om het weer optreden van problemen te voorkomen.

De hond mee op reis

Uw hond meenemen op reis is een leuk idee. Voordat u het dier daadwerkelijk mee kunt nemen zijn er echter een aantal zaken van belang.
Als u uw dier mee wilt nemen naar het buitenland.
Uw hond mag niet zomaar meegenomen worden de grens over. Het dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en gechipt zijn en in het bezit van een officieel dierenpaspoort (blauw). Daarnaast kan een gezondheidsverklaring nodig zijn , een ontworming , behandeling tegen teken of bloedonderzoek.
Bij sommige landen (bijv. Frankrijk) is de invoer of doorvoer van sommige rassen verboden of aan zware eisen onderhevig.
U kunt informatie hieromtrent nalezen op de website ( www.licg.nl )
Bij vragen kunt u vanzelfsprekend ook contact met ons opnemen.

Vaccinatie

Het is belangrijk om uw hond te beschermen tegen bepaalde ernstige besmettelijke ziektes.
Dat kan met behulp van vaccinaties. Net zo belangrijk is het om niet meer te vaccineren dat strikt noodzakelijk is om eventuele complicaties van het immuunsysteem te voorkomen . In onze praktijk proberen we beide aspecten te combineren in een veilig en effectief vaccinatieschema.

De ziektes waartegen we vaccineren in dat schema zijn: De ziekte van Parvo, besmettelijke leverziekte, Hondenziekte en de ziekte van Weil (Leptospirose).
Naast deze ziektes kunnen we ook vaccineren tegen Parainfluenza en Bordetella. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als uw hond naar een pension gaat of als uw hond op een hondencursus / hondenschool zit.

Als u tijdens de vakantie bijvoorbeeld uw hond wilt meenemen naar het buitenland , dient hij of zij ingeënt te zijn tegen Hondsdolheid (Rabies). Deze vaccinatie geeft 3 jaar bescherming.
Voor de eisen van elk individueel land kunt u de volgende website raadplegen. www.licg.nl
Daarnaast kan er ook nog tegen andere ziektes gevaccineerd worden zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

Indien u vragen heeft of verdere informatie wenst, kunt u zich altijd wenden tot de praktijk.

Ontwormen

Honden kunnen besmet worden met diverse soorten wormen.
Dat zijn enerzijds wormen (spoelwormen en lintwormen) die in het maagdarmkanaal voorkomen maar ook in hart en longen kunnen wormen aangetroffen worden. (Hartwormen en longwormen).
Pups kunnen via de moeder en de omgeving besmet worden met spoelwormen. Spoelwormen kunnen worden gezien als “spaghettisliertjes”.
Lintwormen worden veelal overgebracht door vlooien. Bij een goede wormbestrijding hoort derhalve ook vlooienbestrijding met een modern effectief middel. De segmenten van de lintworm lijken op rijstkorreltjes.
Bepaalde soorten wormen kunnen in hun ontwikkelingscyclus een trektocht door het lichaam maken en daarbij ook in andere organen terecht komen.
Ook mensen kunnen besmet raken met wormen die bij de hond voorkomen. Dat kan bijvoorbeeld ook leiden tot griepachtige verschijnselen en in uitzonderingsgevallen zelfs blindheid. Daarnaast kunnen “gewone” darmbesmettingen plaats vinden.
Het advies is om pups tot 6 maanden leeftijd elke maand te ontwormen en vanaf 6 maanden leeftijd uw hond 4 x per jaar te ontwormen.
Wij kunnen u adviseren welk middel het meest geschikt is voor uw huisdier in uw situatie.

Vlooien en teken

Vlooien waren en zijn nog steeds vaak voorkomende en vervelende parasieten.
De beet van een vlo kan jeuk veroorzaken terwijl een besmetting met veel vlooien zelfs tot bloedarmoede kan leiden. Met regelmaat leidt het bijten van vlooien tot het ontwikkelen of ontstaan van een vlooienallergie. Dergelijke dieren reageren extra heftig op een vlooienbeet met ernstige en langdurige jeuk.
Een goede vlooienbestrijding is daarom voor elke hond van belang. Een vlo kan zich snel voortplanten en daarom is bestrijding van larven en eitjes ook van belang.

Kies daarbij voor een goed en modern middel. Er bestaan o.a. pipetjes voor in de nek en tabletten.
Er zijn ook middelen in de handel die niet, nauwelijks of niet meer effectief zijn.
Zeker bij dieren met een vlooienallergie of als er sprake is van een ernstige vlooienbesmetting is het ook van belang het huis en de omgeving van het dier te behandelen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van omgevingssprays.
Een vervelende bijkomstigheid is dat vlooien ook mensen kunnen bijten.
Tegenwoordig worden we en onze huisdieren ook, steeds meer geconfronteerd met teken. Deze parasieten zijn berucht omdat ze bepaalde ziektes kunnen over brengen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. De bestrijding van deze teken dient niet alleen ter voorkoming van het bijten van de teken maar ook voor de preventie van het overbrengen van bepaalde ziektes.