Nieuwsbrief Maart 2016

In deze nieuwsbrief

– Actie van de maand

– Waarom castreren of steriliseren?

– Voeding voor gecastreerde/gesteriliseerde honden en katten

 

Actie van de maand
De onderstaande actie is verlengd tot 30 april 2016
In de maand maart krijgt u 10% korting op sterilisatie en castratie van honden en katten. Deze korting geldt op de totaal prijs van de operatie, dat is dus inclusief narcose, pijnstilling en de nacontrole. Voor het maken van een afspraak of voor een prijsindicatie kunt u ons bellen of vraag het de assistentes aan de balie.

 

Waarom zou u uw hond of kat laten castreren of steriliseren?

Castratie reu

Er is een aantal aandoeningen die onder invloed staan van het mannelijke geslachtshormoon dat in de testikels wordt gemaakt: testosteron. Een castratie kan bij die aandoeningen de symptomen geheel of gedeeltelijk laten verdwijnen. Er zijn dus verschillende medische redenen om een reu te castreren, waaronder: prostaatvergroting, perianaalkliertumoren, testikeltumoren of een onbehandelbare of steeds terugkerende ontsteking van de voorhuid. Er zijn echter ook enkele aandoeningen waarbij castratie een negatief effect kan hebben.

Gedrag dat veroorzaakt wordt door testosteron, zoals overdreven heftige reactie op loopse teefjes, zal in de meeste gevallen verminderen na castratie.

Een nadeel is dat bij met name langharige honden een vachtverandering gezien kan worden na het verwijderen van de testikels. De vacht kan dikker, krulliger en moeilijker te borstelen worden. Deze veranderingen betreffen de vacht en hebben geen invloed op de huid van de hond. Daarom wordt er bij reuen geadviseerd alleen te castreren wanneer er een medische of gedragskundige reden is.

 

Castratie kater

De voornaamste reden om katers te castreren is om het markeringsgedrag te verminderen. Ongecastreerde katers hebben namelijk vaak de neiging om urine te sproeien om hun territorium af te bakenen. Dit zorgt voor een zeer onaangename geur in huis en kan voor vlekken in meubels en gordijnen zorgen.

Katers kunnen het best gecastreerd worden voordat het sproeigedrag zich ontwikkeld heeft. Wanneer de kater eenmaal al aan het sproeien is, bestaat de kans dat na castratie dit gedrag blijft bestaan, omdat de kater zichzelf dit gedrag al heeft aangeleerd.

 

Sterilisatie teef (is eigenlijk ook castratie omdat slechts de eierstokken worden weggenomen)

De eierstokken van een hond maken na de loopsheid het hormoon progesteron aan. Deze terugkerende progesteroninvloed geeft een verhoogde kans op een aantal ziektes, zoals melkkliergezwellen, baarmoederontsteking en suikerziekte. Er is veel onderzoek gedaan naar het moment van castratie van de teef in relatie tot de kans op ontwikkeling van melkkliertumoren. Daaruit komen aanwijzingen dat vroege castratie/sterilisatie een beschermend effect heeft

Een baarmoederontsteking en suikerziekte zijn door middel van sterilisatie grotendeels te voorkomen.

 

Ondanks de grote voordelen van sterilisatie van de teef, zijn er ook nog nadelen.

Soms wordt , met name bij langharige honden, een vachtverandering gezien (zie castratie reu)

Tenslotte bestaat een kleine kans dat een hond na de ingreep last krijgt van druppelsgewijs, ongecontroleerd urineverlies (urine incontinentie). Het begin van de incontinentie is vaak binnen drie jaar na het verwijderen van de eierstokken. Dit soort urineverlies is over het algemeen goed te behandelen met medicijnen. Sommige rassen zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van dit probleem, zoals  bijvoorbeeld de Boxer.

Alle effecten bij elkaar genomen bevelen wij aan om i.h.a. de sterilisatie  na de eerste loopsheid uit te voeren. Het meest ideale tijdstip is 2-3 maanden van het einde van de loopsheid.

 

Castratie/Sterilisatie poes

De poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden met dien verstande dat het afhankelijk is van het seizoen. Wij adviseren dan niet meer al te lang te wachten om de  poes  te laten steriliseren.

Het gedrag wat poezen vertonen tijdens de krolsheid kan erg hinderlijk zijn. Ook kunnen de katers uit de buurt heel vervelend reageren op uw krolse poes. Na sterilisatie wordt de poes niet meer krols en kan de poes ook niet meer drachtig worden.

Sterilisatie bij de poes voorkomt het ontwikkelen van baarmoederontsteking en baarmoedertumoren. (Dit zou overigens niet vaak voorkomende aandoeningen.\Daarnaast vermindert de kans op het krijgen van kwaadaardige melkkliertumoren (Deze komen wel veel voor) op latere leeftijd aanzienlijk.

Het gebruik van de poezenpil wordt sterk afgeraden, omdat dit zeer vervelende gevolgen kan hebben, zoals suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.

 

Voeding na castratie/sterilisatie

Honden en katten kunnen na de sterilisatie of castratie een tragere stofwisseling krijgen, waardoor ze sneller te dik worden. Om gewichtsproblemen te voorkomen is het verstandig om minder voeding te geven dan u gewend was voor de operatie te doen. Er is ook speciale voeding voor gecastreerde en gesteriliseerde dieren. Vraag onze assistentes of dierenartsen gerust om een voedingsadvies.