Zoals elk jaar zal ook dit jaar weer afgesloten worden met een spektakel aan vuurwerk. Voor ons een groot feest, maar helaas zijn de onverwachte knallen voor honden vaak geen pretje. Het is heel natuurlijk om bang te zijn voor harde geluiden, dit heeft te maken met het overlevingsmechanisme van de hond. Deze angst kan zich uiten in heftig blaffen, janken of verstoppen op plaatsen als onder het bed of in een donkere hoek. Soms kunnen honden bij het wandelen zo bang zijn of zo hevig schrikken, dat zij wegvluchten en vaak niet meer terug te roepen zijn.
De angst voor vuurwerk kan ook gaan generaliseren. Dit betekent dat de hond niet alleen in paniek raakt van vuurwerk, maar ook bang wordt voor andere geluiden die voorheen geen probleem veroorzaakten. Zo kan de hond bijvoorbeeld ook bang worden voor onweer

Hoe voorkom ik vuurwerkangst bij een pup?

De beste tijd om een hond te laten wennen aan harde geluiden, is wanneer een pup nog gesocialiseerd wordt. In deze periode leert de hond wat een normale reactie is op verschillende prikkels uit de omgeving.
Om een pup te laten wennen aan vuurwerk, kunt u gebruikmaken van de vuurwerk-cd, waarop vuurwerkgeluiden te horen zijn. Eventueel kunt u deze gebruiken in combinatie met trekrotjes van de feestwinkel. Deze trekrotjes zorgen voor een knalletje en de kruitgeur die ook te ruiken is bij vuurwerk.
De meeste hondenscholen besteden ook aandacht aan het socialiseren op vuurwerk.

Vuurwerkangst voorkomen op oudejaarsavond

  • Maak een paar dagen van tevoren een veilige plek voor de hond, waar de hond lekker kan liggen en het liefst in een ruimte met zo min mogelijk ramen, bijvoorbeeld de badkamer. Door deze plek al een paar dagen van tevoren te maken, kan de hond wennen aan deze ligplek.
  • Laat het licht in huis aan en zet een radio of televisie aan, zodat de geluiden van buiten gedempt worden. Houdt de ramen en gordijnen dicht.
  • Probeer de aandacht van de hond af te leiden van het geluid en geflits buiten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een kluif te geven of een voerspelletje met de hond te doen.
  • Leg een groot deken neer, waar de hond in kan wegkruipen. U kunt de deken bijvoorbeeld ook over een tafeltje hangen, zodat er voor de hond een donkere, veilige hut gecreëerd wordt waar hij zich onder kan verstoppen.
  • Laat de hond enkel aangelijnd uit, zo voorkomt u dat de hond wegrent als hij schrikt. Maak aan het begin van de avond nog een grote wandeling en ga als het vuurwerk later op de avond heftiger wordt niet meer naar buiten met de hond.
  • Geef de hond extra aandacht en beloningen wanneer U gewenst gedrag ziet, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft na Steek zelf geen vuurwerk af in de voor- of achtertuin. Probeer het vuurwerk een stukje verderop af te steken, zodat de hond zo min mogelijk knallen dichtbij het huis hoort.
  • Welke hulpmiddelen kunt u gebruiken bij het socialiseren voor vuurwerk?

    Gedragstraining met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden

    Begin minimaal twee maanden voor oud en nieuw

    Met behulp van de geluiden-cd kunt u de hond leren dat de knallen geen reden zijn tot angst. Het is belangrijk dat u deze training minimaal 2 maanden voor oudejaarsdag begint en dat u de cd enkel gebruikt in combinatie met gedragstraining. Het voordeel van deze methode is dat de gedragstherapie langere tijd werkzaam kan zijn en de hond er dus jarenlang plezier van heeft.
    Het laten horen van de enge geluiden moet gecombineerd worden met een ontspannen en prettig gevoel. De beste manier om dit voor elkaar te krijgen is door samen met de hond te gaan spelen met zijn favoriete speeltje. Terwijl u met de hond zit te spelen, zet iemand anders de cd heel zachtjes aan. Als de hond niet reageert op de geluiden en gewoon door blijft spelen, kan het volume ietsje harder gezet worden. Probeer het volume niet te snel op te voeren, de hond mag absoluut niet schrikken van de geluiden. De hond moet langzaamaan leren dat de geluiden niets te betekenen hebben. Gaat het goed, dan kunt u het geluid weer iets harder zetten. Is de hond meer met het geluid bezig dan met het spel, dan moet het volume weer een stapje omlaag tot de hond weer rustig is. Oefen dit een paar keer per dag, maar ga nooit langer dan een paar minuten door. Na een paar dagen oefenen met het geluid, kunt u proberen er trekrotjes bij te gebruiken. Tijdens het spelen met de hond en de geluiden van de cd, kan iemand anders met de trekrotjes in een andere kamer gaan staan en de trekrotjes laten knallen. Zo kan de hond de rotjes wel horen en ruiken, maar zijn deze niet te dichtbij. Bekijk per oefensessie of de persoon met de trekrotjes wat dichterbij mag komen staan. Ook hiervoor geldt dat u niet te snel vooruit wil, de hond heeft tijd nodig om te leren dat er geen gevaar is.
    Sommige honden gaan op den duur de trekrotjes als spel zien, dat is natuurlijk niet de bedoeling! Wanneer de hond leert om met de rotjes te gaan spelen, kan dat straks bij oud en nieuw heel gevaarlijk zijn!
    Het is belangrijk om voor gebruik van de cd, de bijbehorende bijsluiter goed door te nemen.
    In overleg met een gedragsdeskundige of de dierenarts, kan de cd en gedragstraining gecombineerd worden met rustgevende verdampers of medicijnen (zie verderop DAP verdampers® en Clomicalm®). Met deze aanvullende middelen kunnen we de ergste angst wegnemen, waardoor de hond gemakkelijker kan leren en gaat de gedragstraining vaak sneller en makkelijker.

    Rustgevende medicijnen en voeding (supplementen)

    Begin ongeveer 4 weken voor oud en nieuw

    Telizen

    Dit is een voedingssupplement met L-theanine er in. Deze stof zit ook in groene thee en werkt rustgevend bij honden. Dit middel is goed te gebruiken bij honden die angstig zijn, maar verder nog wel normaal functioneren.

    Clomicalm

    Dit is een antidepressivum en werkt angstverlagend. Clomicalm helpt een chemische balans in de hersenen van de hond te herstellen. Hierdoor wordt de onrust en het lijden veroorzaakt door angst verminderd en daardoor wordt de hond weer ontvankelijker voor het aanleren van goed gedrag.

    Calm dieet van Royal Canin

    Deze dieetvoeding bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Onderzoek heeft aangetoond dat stress bij de hond hierdoor verlaagd wordt. Daarnaast bevat deze voeding L-tryptofaan, wat een positief effect heeft op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag.
    Stress kan tevens lichamelijke klachten veroorzaken. Het Calm dieet ondersteunt de spijsvertering, huid, urinewegen: organen die bij stress minder goed functioneren. Het dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd, om dan uiterlijk 3 weken voor oud & nieuw volledig op dit voer over te zijn. Een week na oud & nieuw kunt u weer rustig overschakelen op het eigen voer.

    Zylkene

    Calm dieet is niet geschikt voor dieren met een nier-, hart- of alvleesklieraandoening. Ook als uw hond al een speciale voeding krijgt, is een verandering van dieet niet mogelijk.
    Het voedingssupplement Zylkene bevat hetzelfde melkeiwit wat ook aanwezig is in het Calm dieet. Deze capsules zijn dan ook een prima vervanging voor de honden die het dieet niet kunnen eten. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1x daags). De capsules mogen geopend worden, zodat het poeder over het voer gestrooid kan worden.

    Rustgevende verdamper

    Begin ongeveer 2 weken voor oud en nieuw
    Een DAP verdamper verspreidt rustgevende geurstoffen, die een pup ook bij de moeder ruikt. Deze geurstoffen heten feromonen en hebben een kalmerende werking op de hond, waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. De verdamper doet u in het stopcontact in de kamer waarin uw hond zich bevindt. De verdamper kan niet gebruikt worden bij honden met luchtwegproblemen, omdat de verdamper de luchtwegen dan kan prikkelen.

    Versuffende medicijnen

    Op oudejaarsavond geven

    Alprazolam (Xanax®)

    Dit middel zorgt dat de hond wat suf wordt, vermindert de angstgevoelens en zorgt ervoor dat uw hond minder gevoelig wordt voor geluiden. Dit laatste is natuurlijk heel erg fijn wanneer de hond heftig reageert op harde knallen. Meestal kan uw hond nog wel normaal lopen.
    Dit middel is eigenlijk bedoeld voor mensen, het is echter gebleken dat het ook werkt bij honden met vuurwerkangst, maar is daar niet officieel voor geregistreerd.Alprazolam werkt niet goed bij honden die heel erg opgewonden raken door vuurwerk en is dus alleen geschikt voor honden die heel erg angstig worden van de knallen. Dit medicijn moet gegeven worden voordat de hond gestrest raakt, anders slaat de medicatie niet aan en wordt de hond pas suf als de knallen voorbij zijn.De eerste dosering moet u om 14.00 uur al geven. Als uw hond al heel suf wordt van deze dosering, dan hoeft u het niet te herhalen. Bij onvoldoende reactie op de medicijnen kunt u om 22.00 uur dezelfde dosering herhalen. Het is van belang dat u alleen op voorschrift van een dierenarts deze medicatie geeft en niet zelf de dosering verandert. De dag voor oud & nieuw geven we eventueel de halve dosering om 8.00 en 22.00 uur.
    Alprazolam mag niet gegeven worden aan honden met verhoogde oogdruk (glaucoom), nier- of leverproblemen, drachtige of zogende honden.

    Acepromazine (Calmivet® en Vetranquil®)

    Wij raden ten zeerste aan dit medicijn niet te gebruiken!
    Dit medicijn werd vroeger vaak gebruikt bij vuurwerkangst en wordt ook nog regelmatig in dierenwinkels verkocht. Het is een middel waar de hond slaperig van wordt, waardoor hij rustiger lijkt. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de hond juist gevoeliger wordt voor geluiden bij het gebruik van Acepromazine, maar doordat ze slapper zijn kunnen ze niet meer weglopen. De angst voor harde geluiden zal hierdoor alleen maar toenemen!

    Thundershirt

    Het thundershirt geeft een zachte, constante druk, wat een kalmerend effect heeft voor de meeste honden. Vaak werkt het al de eerste keer, maar sommige honden moeten even wennen aan het dragen van een dergelijk shirt.
    Het shirt is een hulpmiddel om verschillende soorten angst bij honden te stoppen, zoals onweer/vuurwerkangst, scheidings/verlatingsangst, reisangst, etc.